Ronaldo kan hantera den fysiska intensiteten i Euro 2024, säger Portugals tränare

Portugals förbundskapten Roberto Martinez plockade fram statistik för att försvara sitt fortsatta val av Cristiano Ronaldo efter att anfallarens förmåga att hantera den fysiska intensiteten i EM ifrågasattes på fredagen.

Den 39-årige Ronaldo spelade hela matchen men gjorde inget mål i Portugals gruppspelspremiär, en 2-1-seger mot Tjeckien i tisdags.

Nästa match för årets femfaldiga världsspelare är vad som lovar att bli en intensiv, atmosfärisk match mot Turkiet och dess högljudda, passionerade fans i Dortmund på lördag.

Om Portugal tar sig ur gruppen måste man spela var fjärde eller femte dag för att nå finalen i Berlin den 14 juli.

Martinez insisterade på att det inte var bortom Billiga Ronaldo fotbollströjor, inte ens i hans ålder, och pekade på hans rekord i den saudiska ligan med Al-Nassr under den nyligen avslutade säsongen.

“Får jag fråga dig en sak?” svarade Martinez när han fick frågan om Ronaldos minuter kanske måste hanteras under EM 2024. “Vet du hur många minuter Cristiano spelade förra säsongen?”

Svaret var 2.649 minuter i ligaspelet, det näst högsta för Al-Nassr efter Sadio Mane. Ronaldo startade 31 av lagets 34 matcher, återigen bakom bara Manes 32.

Martinez fick höra att intensiteten i den saudiska ligan inte går att jämföra med den han upplever i Euro 2024 och att han inte behöver pressa på lika mycket från fronten med sin klubb.

Ronaldo kan hantera den fysiska intensiteten i Euro 2024, säger Portugals tränare

“Jag tror att när man pratar om atmosfär handlar det om erfarenhet och hur man hanterar stora tillfällen”, fortsatte Martinez. “Jag tror inte att det finns någon annan spelare i världsfotbollen som har spelat sex Europamästerskap.

“Det som är viktigt att förstå är vad en spelare bidrar med. För oss tillför Cristiano erfarenhet, kunskap, målchanser, den där rörelsen i boxen, möjligheten att öppna ytor. Om du vill analysera hans statistik när det gäller det fysiska behöver du bara titta på vad han har gjort under de senaste 12 månaderna.”

Martinez vidhöll att Ronaldo valdes ut på grund av vad han fortsätter att göra, inte bara vad han har gjort under sin legendariska karriär.

“Cristiano är med i Portugals landslag för att han förtjänar det”, sade Martinez. “Cristiano har gjort 51 mål på 50 matcher (förra säsongen). All fysisk statistik visar att han kan spela var fjärde dag.”

Ronaldo petades av Portugal fotbollströjor dam till utslagsfasen i VM 2022 i Qatar, där laget tränades av Fernando Santos och till slut blev utslaget av Marocko i kvartsfinalen.

Med tanke på Martinez robusta försvar av Ronaldo verkar det finnas liten chans att det händer i Tyskland och han berömde Ronaldo för hans arbetstakt och disciplin mot tjeckerna, mot vilka han hade tre skott på mål.

“Han är en spelare som är en poacher i boxen”, sade Martinez, “och han kommer att öppna utrymme för andra spelare.”

Turkiets förbundskapten Vincenzo Montella, en före detta italiensk anfallare, sade att han inte var förvånad över att Ronaldo studsat tillbaka efter sina problem i förra VM.

“Han har aldrig nöjt sig med sina framgångar, Ballon d’Or-vinsterna”, sade Montella, “och den här mentaliteten, den här professionalismen, Retro fotbollströja har gjort att han fortfarande spelar på de här nivåerna och han är fortfarande en nyckelspelare i sin ålder. Det är anmärkningsvärt.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *